Vánoční cukrovinky domácí

sobota 28. listopad 2009 11:00


              KUCHYŇSKÁ LEKCE
                   Z ROKU 1909
                MÝM ČTENÁŘKÁM
                   A ČTENÁŘŮM
                  KE ZPESTŘENÍ
            VÍKENDOVÉHO VAŘENÍ

Jest zcela přirozeno, že děti rády cukroví, a že by se jim ho mělo dopřáti. Mnozí tvrdí, že cukroví kazí žaludek a zuby a že se dětem sladkých věcí dávati nemá. Ovšem je zvrácené, přejí-li se děti cukroví, dává-li se jim téhož před jídlem nebo mezi jídlem tolik, že potom chuti na obyčejnou stravu nemají. Tomu má však matka vychovatelka zameziti, neb děcko nemá rozumu, a dokud jen trochu místečka v jeho žaloudku, cpe se bez ohledu na své zdraví. Domácí cukrovinky jsou nejlepší pro děti, jelikož každá matka ví, jaký materiál do cukrovinek dá, a hledí, aby nedostaly se zdraví škodlivé látky do podobných výrobků. A potom – jaká to radost, dělati vánoční cukroví. I dětem se může příprava ukázati a ony se rády pod matčiným dohledem práce zúčastní.
Haluchový nugát
Haluchy (burské oříšky) se oloupají a jemně rozsekají. Potřebuje se jich asi 1/8 kg k tomu účeku. Pak se trochu osolí, a nežli k nim přidáš cukru, nech je státi v troubě, až se úplně prohřejí. Ohřej železnou nebo kovovou pánev, vhoď do ní 2 koflíky cukrové krupice a malou dřevěnou lžičkou neustále míchej, až se cukr promění v syrup. Nato přimíchej teplé oříšky, rychle promíchej a vlej do vyhřáté, máslem vymazané podlouhlé formy a nožem naznač malé čtverečky. Když vše vychladne, rozlam a podávej. Hlavně se musí dáti o¨pozor, by se cukr odstavil hned, jak se pomění v syrup, neb by se z něho udělal snadno karamel, kterého na cukroví toto nemůžeme potřebovati.
Turecký med
Rozlam trochu červené gelatiny, přidej koflík studené vody a nech vše 2 hodiny státi. Pak odměř ½ kg roztlučeného cukru, vsyp jej do hliněného kuthanu, přidej ½ koflíku vody, uveď do varu, pak vlej do vařícího cukru rozpuštěnou gelatinu, uveď znovu do varu a nech pak asi 20 minut zlehounka vařiti. Pak odstav nádobu s ohně, přidej strouhanou kůru z jednoho pomeranče, ¼ koflíku pomerančové šťávy, a 3 velké lžíce citronové šťávy. Vypláchni plech aneb formu ve studené vodě, vlej tam směs asi na 2½ cm vysoko a nech vše tak dlouho státi, až to vychladne. Potom turecký med vyklop, rozkrájej na čtverečky aneb obdélníčky a obal v tlučeném cukru.
Cukroví z máty peprné
neboli mátové pokroutky jsou v Americe lahůdkou velmi oblíbenou. Jest právě tak zhotoveno jako turecké těsto, jenže se místo červené želatiny užívá bílé. Pak se k tomu přidají 2 velké lžíce citronové šťávy, 4 velké lžíce hustého cukrového syrupu a 6 kapek oleje z máty peprné a maličko soli. Mnozí dávají přednost tomuto těstu, přidá-li se do něho trochu roztlučených ořechů, ½ koflíku vlašských ořechů stačí, a těsto z nich udělané má dobrou oříškovou chuť.
Čokoládové karamelky
jsou bohatou, lahodnou a oblíbenou cukrovinkou v dětském světě. Dej rozhřáti 3¼ velké lžíce čerstvého másla, a když je úplně rozehřáté, přidej 2 koflíky melasy, koflík surového cukru a ½ koflíku mléka nebo smetany. Míchej neustále, až se cukr rozpustí, pak nech vše povařiti a přidej 4 tabulky neslazené čokolády a za neustálého míchání nech čokoládu rozpustiti. Vař vše tak dlouho, až by se z hmoty dala ve studené vodě utvořiti pevná kulička. Pak odstav s plotny, přidej ¼ kávové lžičky vanilky, ½ kg mandlí oloupaných a rozstrouhaných. Vše vlej do máslem vymazané nízké formy, nech vychladnouti a rozkrájej na malé kousky.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
120-stastny-domov.jpgPoznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník VI. z roku 1909, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.
Upozornění pro hledače pravopisných chyb - text je roku 1909, a proto je psán po podle pravopisných pravidel tehdy platných.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Zbytek stránky je určen především pro náhodné čtenáře
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Nezapomeňte také navštívit tyto stránky
-Nase-hospoda.jpg
147h-TOP-09-001.jpg 100v-tvpds.jpg 100v-csdd-proti-vam.jpg
stačí kliknout na každý z obrázků
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.
Jiří Krejčí

Karel JirásekVšimněte si, že jsem napsal jdu.11:5028.11.2009 11:50:44
Karel JirásekV autorádiu11:4728.11.2009 11:47:18
NULIDocela zajímavé recepty,11:3128.11.2009 11:31:45
Karel JirásekTak to se hodí.11:0328.11.2009 11:03:20

Počet příspěvků: 4, poslední 28.11.2009 11:50:44 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00