Rostlinná strava v zimě

sobota 12. prosinec 2009 11:00

           KUCHYŇSKÁ LEKCE
                Z ROKU 1909
             MÝM ČTENÁŘKÁM
                 A ČTENÁŘŮM
                 KE ZPESTŘENÍ
         VÍKENDOVÉHO VAŘENÍ


Nepřimlouvali jsme se nikdy za stravu výhradně rostlinnou, naopak ukázali, jak tisíciletým uzpůsobením ztratil člověk způsobilost živiti se úplně stravou rostlinnou a jak těžko by zas takové způsobilosti se domáhal.
Naproti tomu pokládáme stravu rostlinnou za nezbytnou součást denní stravy. Pohříchu v zimě se právě tato součást snadno a často zanedbává k veliké škodě zdraví.
Často jen z pouhého pohodlí, často z neznalosti. Béře se tak vše, jak to právě trh pohodlně a bez výběru dodává, a nehledá se, co by se hledati mělo. Kdyby se jen trochu přemýšlelo, shledalo by se, že i v zimě lze najíti nejen dost a dosti rozmanité stravy rostlinné, a že je omylem, domnívá-li se některá hospodyně, že je to pro zimu strava drahá, které by se nedalo použíti z důvodů hospodářských.
A to je zvláště důležito z toho důvodu, že není-li prospěšna výlučná strava masitá dospělým, je přímo škodliva dětem.
Dnes není obtížno opatřiti si zeleniny v konservách. Konservy zavařované jsou nepoměrně drahé a proto ne každému přístupné, ale zeleniny sušené po továrnicku jsou dosti levné i vydatné a velkou většinou i chutné.
Ze svěžích zelenin je květák na trhu i nyní nejběžnější a právě letos dosti levný a při tom ničeho nezadá v chuti květáku letnímu. Ovšem naše kuchařky neužívají květáku nijak nežli k zadělávání nebo přísady k masu nebo omáčce. Málo se u nás používá zelenin do masitých sekanin a ještě méně v podobě nákypů.
Nákyp z květáku náleží přece k nejchutnějším krmím. Rozkrájíme k tomu účelu květák na drobné kousky, jež uložíme do nákypové, máslem vymazané formy; mléko svařme s máslem a moukou za stálého míchání; vmíchejme do toho žloutky, pak trochu soli, sníh a vše vlejeme na květák i pečeme nákyp hodinu.
Také se hodí zelenina výborně do rosolů a může-li se použíti zeleniny míchané, dostane se krmě vskutku pozoruhodná. K takovému účelu hodí se i hrášek, také houby apod. i možno z takové směsi poříditi také:
Zeleninový pudding. Zelenina se uvaří, voda scedí a svaří s máslem a moukou a rozmíchá s vejci. Vše se smíchá se zaleninou a solí a vloží do pudingové formy a vaří dvě hodiny ve vodní lázni.
Ani v zimě není třeba zapomínati na rýži a krupici s ovocem. Kdo má konservované dýně, může jich k tomu účelu vhodně užíti. Rýže uvaří se s mlékem a máslem a zavařené dýně na kousky nakrájené nebo na kaši rozvařené vmíchají se do ní a vše se dle chuti přisladí.
Rýže v lasturách je také něco zcela nového jako předkrm se zeleninou. Rýže uvařená se vloží do lastur v tenké vrstvě, na tu se pak podle chuti vloží žampiony, na měkko uvařené a na koláčky nakrájené cibule, kořeny celerové, petrželové, třeba rajská jablíčka apod., na to dá se opět vrstva rýže, navrch trochu másla a strouhaný parmesánský sýr, i peče se to obvyklým způsobem na plechu v troubě.
Rovněž málo je známa kombinace rýže se zeleným hráškem, jejž ovšem máme v zimě jen v konservách.
Kdo rád houby, může v zimě užíti dosti svěžích žampionů nebo míti ve vlastní šťávě aneb soli konservované hříbky, jež jsou po odsolení jako svěží, a užije toho na následující:
Nadívané chlebíčky. Žemle se vyhloubí odstraněním střídy a změkčí se pak mlékem nebo za sucha silě vymažou máslem, načež se naplní houbami, v másle dušenými, uzavrou se strouhanou houskou a do zlatova opekou.

« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »

120-stastny-domov.jpgPoznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník VI. z roku 1909, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.
Upozornění pro hledače pravopisných chyb - text je roku 1909, a proto je psán po podle pravopisných pravidel tehdy platných.

« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Zbytek stránky je určen především pro náhodné čtenáře
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »

Nezapomeňte také navštívit tyto stránky
-Nase-hospoda.jpg
147h-TOP-09-001.jpg 100v-tvpds.jpg 100v-csdd-proti-vam.jpg
stačí kliknout na každý z obrázků

Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.

Jiří Krejčí

Žádný diskusní příspěvek dosud nebyl vložen.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00