Víkendové recepty

sobota 5. duben 2008 08:00


          Mým čtenářkám
            pro zpestření
        víkendového vaření

210-ornament-1.jpg

Husí stehýnka s risi-pisi.

Husí stehýnka vaříme s cibulí v osolené vodě do měkka. Očištěnou spařenou rýži zalijeme polévkou ze stehýnek a ne příliš do měkka ji udusíme. Když je napolo udušena, přesypeme ji na mísu, přidáme k ní kousek sádla, naložený zelený hrášek, osolíme a zamícháme. Dáme na rendlík, do rýže zastrčíme husí stehýnka, zalijeme polévkou a pod poklicí dusíme asi ¾ hodiny.

Ragú z kapra, úhoře a vepřového masa.

Vezmi stejné množství masa z obou ryb, pokrájej na kostky, osol a nech asi hodinu státi. Mezitím uvař na poloměkko vepřové maso a pokrájej na malé kostky. Smíchej s rybím masem, dej do kastrolu, přidej malou cibulku, máš-li v páře zavařené houby, paštikové koření, 2 koflíky červeného vína a také tolik polévky. Nech vše dusit, šťávu slij, zahusť tmavší jíškou a nech povařit. Ragú dej na teplou mísu, polij šťávou a nes na stůl.

Roštěnky se sardelemi.

Maso naklep, osol, obal v mouce a dej na máslo opéci. Na máslo dej osmahnout krájenou cibuli, vlož do ní 5 – 6 rozetřených sardelí, pak do toho vlož opečené roštěnky a nech dusiti, až jsou měkké. Pak je vyndej, do šťávy přidej asi 3 lžíce kyselé smetany, nechej povařiti a pak ji ned přeceď na roštěnky.

Jemné ragú z ledvinek.

Telecí, vepřová a 2 skopové ledvinky se operou, spaří a nakrájejí na plátky, omočí v hořčici a dusí na másle. Uděláme řídkou hnědou jíšku, přidáme do ní zavařené v madeirském víně zadušené malé žampiony a několik malých v másle udušených šalotek, 5 – 6 jemně usekaných sardelí, několik kaparů. Ledvinky vložíme do omáčky a dáme vše řádně ohřát. Solíme, teprve když neseme na stůl. Ragú zdobíme dušenými rajskými jablky a máslovým těstem.

Vaječné rulády.

Telecí řízky dobře naklepeme, osolíme, jemně opepříme, potřeme hořčicí jen na špičku nože danou. Na řízky dáme plátky šunky, plátky natvrdo vařených vajec. Řízky zabalíme, špejlí upevníme a do měkka dusíme. Hodí se dobře jako studený příkrm, nebo na obkládání chlebíčků a housek k čaji.

160px-stastny-domov.jpgPoznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník XXII. z roku 1927, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.

Jiří Krejčí

MartinaRecepty19:1112.8.2008 19:11:14
Naďa DubcováTak já bych si vybrala08:405.4.2008 8:40:11

Počet příspěvků: 3, poslední 12.8.2008 19:11:14 Zobrazuji posledních 3 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00