Jarní recepty z roku 1927

sobota 19. duben 2008 08:00

 
               Mým čtenářkám
                  pro zpestření
             víkendového vaření

 210-ornament-2.jpg 

 


 

Dušená hovězí játra
160-jatra-hov-syrova.jpgJátra dusíme buď v celku, nebo je nakrájíme na plátky. Odstraníme všechny blanky a žilky a játra vložíme na 1 - 2 hodiny do mléka. Pak je vyndáme, osušíme a dáme dusit na pánev, v níž jsme osmažili 1 – 2 sekané cibule. Játra trochu opepříme a pěkně po obou stranách osmažíme. Pak k nim přidáváme po lžíci jablečného vína a dusíme je takto do měkka. Omáčku zahustíme trochou bramborové mouky, dobře povaříme a na játra přecedíme.

Rybí polévka s plněnými vejci
160-rybi-pol.jpgUvař hlavu a kousek ryby, přeceď a do polévky dej vařit jikry. Pak přimíchej kousky ryb, které jsi na másle osmažila. Uvař natvrdo několik vajec, oloupej, rozpul a odstraň žloutky. Bílky naplň dobrou a jinou kašovinou, do níž přidáš dušené, zavařené houby. Naplněné bílky dej do vymaštěného rendlíku, posyp strouhaným parmezánem a dej péci do trouby. Pak dávej na talíře a nalij na ně polévku.

Špenátový závin do polévky
120-spenatovyzavin.jpgProtři asi 5 lžic vařeného přelisovaného špenátu, přidej k němu 4 lžíce rozpuštěného másla, 3 žloutky, 3 lžíce kyselé smetany, osol, opepři, přidej trochu strouhané žemle a ze 3 bílků sníh. Připrav si závinové těsto, potři připraveným špenátem, zaviň a dej péci. Závin musí býti jen tenký. Upečený závin se nakrájí na kolečka a podává k čisté polévce.


160-br-salat-1.jpgVýborný salát
Brambory na salát za syrova oškrábeme, nakrájíme na plátky a dusíme do měkka se zeleným čerstvým nebo konservovaným hráškem. Uvaříme napolovic květák, rozdrobíme a smícháme s bramborami a hráškem. Vše pak promícháme dobrou majonézou.

Salát chřestový
130-chrest-1.jpgOškrab slabší stonky chřestu, nakrájej na kousky a nech vařit ve vodě, až změknou. Pak dej chřest okapat na síto. Na mísu dej trochu vody, v níž byl chřest vařen, trochu oleje, octa, kousek cukru a soli. Vše promíchej , vlož do toho teplý chřest a nech schladnout. Můžeš podávat ke každé studené pečeni. Neškodí, přidáme-li k salátu několik lžic majonézy.

Brukev na kyselo
120-kedluben.jpgStarší brukev oloupej, nakrájej na kostky nebo nudle a dej vařit. Pak slij vodu, nalij jinou, přisol, přidej kmínu, nech vařit, až je měkká. Zatím zadus na másle do zlatova cibuli a zasyp moukou. Rozmíchej polévkou a vlij na uvařenou brukev. Osol, přidej octa, míchej a nech znovu povařit. Je dobře, přidáme-li k brukvi něco šťávy z pečeně.

Jarní dort
1600-dort-1.jpgJeden den upečeme piškotové těsto. Ušleháme z 5 bílků tuhý sníh a vmícháme do něho 5 žloutků, 5 lžic cukru, 5 lžic mouky, přidáme něco vanilky a citronové kůry. Těsto natřeme na promaštěný plech asi na prst vysoko a pečeme při mírném ohni. Připravíme si též žloutkové tyčinky. Smícháme 3 žloutky, 9 dkg cukru, něco vanilky a třeme, až hmota zhoustne. Složíme do sebe arch silného papíru na 3 cm široké pásky, pak je poněkud rozděláme a do prohlubin dáme těsto na prst tlustě a necháme sušit v troubě přes noc.
Druhý den vyložíme piškotem dortovou formu a necháme si plást ještě navrch. Pak plníme formu krémem takto připraveným: 20 dkg másla utřeme až se zpění, přidáme 20 dkg vanilkového cukru, 4 žloutky a pilně třeme. Zvolna přimícháváme
¼
litru šlehané smetany, 5 kapek ananasové tresti, 4 dkg loupaných na nudličky nakrájených pistácií, ony tyčinky na 1 cm rozlámeme. Něco krému necháme na potření dortu. Vše zamícháme a naplníme tím dort. Nahoru vložíme piškotový plást. Dort dejme do ledu na 2 hodiny, načež jej pozorně vyjmeme z formy, pokapáme maraschinovým likérem, posypeme hodně pistáciemi, dáme na skleněnou mísu a ozdobíme hodně šlehanou smetanou a čerstvými kytičkami.

160px-stastny-domov.jpgPoznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník XXII. z roku 1927, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.

210-ornament-2.jpg

Jiří Krejčí

NULITaky mě recepty zaujaly,22:0719.4.2008 22:07:33
zuzanahmmmmmmmmmmmmmmm13:3219.4.2008 13:32:42
Naďa Dubcová******************08:5719.4.2008 8:57:42
EleonoraZRNKA Z RECEPTÁŘE08:5719.4.2008 8:57:06
la.mijarni dort08:5119.4.2008 8:51:15

Počet příspěvků: 5, poslední 19.4.2008 22:07:33 Zobrazuji posledních 5 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00