Kuchařské recepty (01)

pátek 26. duben 2013 08:00

Při probírání pozůstalosti po mé manželce jsem našel spoustu receptů, o kterých si myslím, že by neměly být zapomenuty. Proto jsem se rozhodl je postupně uveřejňovat na svém blogu v rubrice Rodinné recepty. Doufám, že některým čtenářkám a možná i čtenářům přijdou vhod a pomohou jim zpestřit jejich jídelníček. Budou to recepty nejen, které si zapsala manželka, ale také ty které dostala na začátku našeho manželství od mé maminky a babičky. Dnes o zeleninových polévkách,


VĚNOVÁNO PAMÁTCE TŘÍ DŮLEŽITÝCH ŽEN MÉHO ŽIVOTA  BABIČKY, MAMINKY A MANŽELKY.
Základ zeleninových polévek
Zeleninové polévky se připravují buď z masité polévky, nebo z kostí, případně z odvaru zeleniny, ke kterému se připojí polévkové koření ►Maggi◄.
Odvar z kostí
Na kousku omastku dusí se něco kostí, kousek jater a sleziny, polévková zelenina na lístky krájená a trochu sušených hub. Až vše zhnědne, přidá se voda, osolí se a okoření troškou pepře a zázvoru. Hodně se povaří. Až je zelenina měkká a kosti dosti vyvařené, tak se polévka procedí.
Odvar ze zeleniny
1. Všechna polévková zelenina, svazeček petrželkové nati, hrstka hrachu a trochu hub se vaří s potřebným množstvím vody,
2. 1 mrkev, 1 petrželkový kořen, ½ cibulky, ½ pórku, kousek celeru a kousek pastyňáku pokrájejí se na lístky a dusí na omastku, až počnou růžovatit. Pak se přidá hrst hrachu, něco málo hub, zelená petrželka, možno-li kerblík a šťovík, patřičné množství vody, sůl. Hodně dlouho se vaří a posléze procedí.
Polévka z brukve (kedlubny)
Oloupaná, opraná brukev se nakrouhá, spaří, scedí a dusí se na omastku s usekanou zelenou petrželkou. Když jest měkká, přidá se potřebné množství odvaru ze zeleniny, zapraží se světložlutou jíškou, osolí, okoření a dobře povaří. Možno též přidati drobnou mladou nať brukve, která se uvaří a drobně useká a s polévkou navaří. Předkládá se k jídlu s nakrájenou osmaženou houskou nebo chlebem.
Polévka z bylin I.
Šťovík, kerblík, kmín, kopřivy, zelená petrželka, salát (vše musí být mladé, dobře očištěné a vyprané) se jemně useká a v kamenné nádobě na másle dusí. Když jsou bylinky měkké, přidá se k nim hovězí odvar, dobře se asi ½ hodiny povaří a zakloktá se žloutkem v mléce nebo ve smetaně rozmíchaným. K jídlu se dává s houskou nakrájenou a osmaženou.
Polévka z bylin II.
Dobře přebraný mladý, opraný šťovík, kerblík a zelená petrželka, usekají se jemně a uvaří v zeleninovém nebo masitém odvaru. Kousek másla se rozpustí, mouka se do něho vmíchá, nechá se to zapěniti, zalije polévkou s bylinkami a dobře se to povaří. Může se, jsou-li vejce, zakloktati žloutky v mléce nebo smetaně rozmíchanými. Do polévky je možno přidati dušenou rýži.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Nakonec něco pro potěšení z kalendáře UMÚN
Ústy namalovala: Veronika Svatošová
655-umun-001.jpg
Posílám ti košíček hubiček,,
talíř jablíček, šálek milování.
Od koho? Od toho.
Žádnému nic do toho!
(Lidová)
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
za každý věcný diskusní příspěvek Vám děkuj, a to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám proto, že ji často někdo zavede úplně jiným směrem. Kromě toho 1000 znaků nutí ke zkratkovému vyjádření, čímž často dochází ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na e-mailovou adresu jiri.krejci@windowslive.com. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem starší člověk a proto musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Nevlídný stařík a kápéčko
Jiří Krejčí

Počet příspěvků: 1, poslední 26.4.2013 11:45:10 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00