Kuchařské recepty (02)

pátek 3. květen 2013 08:00

Při probírání pozůstalosti po mé manželce jsem našel spoustu receptů, o kterých si myslím, že by neměly být zapomenuty. Proto jsem se rozhodl je postupně uveřejňovat na svém blogu v rubrice Rodinné recepty. Doufám, že některým čtenářkám a možná i čtenářům přijdou vhod a pomohou jim zpestřit jejich jídelníček. Budou to recepty nejen, které si zapsala manželka, ale také ty které dostala na začátku našeho manželství od mé maminky a babičky. Dnes o zelenině.


VĚNOVÁNO PAMÁTCE TŘÍ DŮLEŽITÝCH ŽEN MÉHO ŽIVOTA BABIČKY, MAMINKY A MANŽELKY.
ZELENINA V KUCHYNI
« » ☼ « »
Šťovíková polévka
Dobře se vyperou a vyčistí as 2 hrstě mladých šťovíkových lístků a 2 hlávky salátu, zkrájí a dusí v kamenné nádobě s omastkem, zkrájenou cibulkou, pepřem a solí. Když je měkký, přidá se světložlutá jíška, připravená ze 2 lžic mouky a omastku. Dobře se to spojí a zalije odvarem z kostí. Vše se dobře svaří, načež se procedí. Polévka se může zakloktati žloutkem, v dobrém mléce nebo smetaně patřičně rozmíchaným. K ní se přidává na kostičky nakrájená, osmažená houska.
Řeřichová polévka
Opraná řeřicha potoční se jemně useká a dá se vařiti v osolené vodě, do které byl připojen kousek másla. Zakloktá se žloutkemnebo vajíčkem se lžící smetany dobře rozkverlaným.
Cibulová polévka
4 cibule se oloupou, na lístky nakrájí a na omastku do žluta usmaží. Pak se přidají dvě lžíce mouky, ještě chvíli se to smaží a zalije odvarem zeleninovým. Přidá se sůl, pepř, něco málo muškátového květu nebo oříšku a tak dlouho se polévka vaří, až je cibule rozvařená. Načež se procedí. Přelije se na osmaženou housku nebo chléb.
Polévka z fazolových lusek
Fazolové lusky zbaví se tenkých vláken, nakrájejí na tenké kosé řízky a uvaří se ve slané vodě. Na rendlíku rozškvaří se kus omastku, zasype se moukou, usmaží se zlatožluta, vodou z fazolových lusek se zalije, okoření pepřem a zázvorem, přidá se usekaná petrželka, hodně se povaří a rozkloktá, aby nebyly žmolky. Do provařené polévky se vloží uvařené, zcezené lusky; je-li polévky málo nebo je-li příliš hustá, přilije se voda okořeněná polévkovým kořením a vše se nechá ještě povařit.
Polévka ze zeleného hrášku
1 litr zeleného hrášku uvaří se s 3 litry vody, snítkem zelené petrželky, cibulkou, solí a kouskem omastku, načež se protlačí sítem, zapráší bílou máslovou jíškou, okoření pepřem, muškátovým květem nebo oříškem a nechá se povařiti. K polévce možno připojiti dušené houby a omaštěnou housku.
Chřestová polévka
Otýpka slabého zeleného chřestu (šparglu) se očistí. Vrchní slupky se sloupnou, dolní tvrdá část se odstraní, načež se nakrájí na kousky v síle prstu. V čerstvé vodě se vypere, vloží do 2 litrů osolené vařící vody a dá se vařiti, až je měkký. Kousek másla se rozpustí, zasype moukou, nechá zpěnitti a zalije vodou, ve které se uvařil chřest, nebo odvarem z kostí či zeleniny a dá se dobře povařiti. Chřest připojí se k vařící polévce a mohou se také přidati dušené čerestvé houby a usekaná zelená petržel. K tomu se dává osmažená, na nudličky nakrájená houska. Komu libo, může chřestovou polévku zakloktati vajíčkem s kouskem másla dobře rozmíchaným.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Nakonec něco pro potěšení z kalendáře UMÚN
Ústy namalovala: Veronika Svatošová
655-umun-001.jpg
Posílám ti košíček hubiček,,
talíř jablíček, šálek milování.
Od koho? Od toho.
Žádnému nic do toho!
(Lidová)
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
za každý věcný diskusní příspěvek Vám děkuj, a to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám proto, že ji často někdo zavede úplně jiným směrem. Kromě toho 1000 znaků nutí ke zkratkovému vyjádření, čímž často dochází ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na e-mailovou adresu jiri.krejci@windowslive.com. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem starší člověk a proto musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Nevlídný stařík a kápéčko
Jiří Krejčí

PrůdekÚmrtí15:006.6.2013 15:00:01
quickCibulová polévka20:264.5.2013 20:26:42
Leoš SmíšekI na můj vkus23:183.5.2013 23:18:20

Počet příspěvků: 4, poslední 6.6.2013 15:00:01 Zobrazuji posledních 4 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00