Kuchařské recepty (04)

pátek 17. květen 2013 08:00

Při probírání pozůstalosti po mé manželce jsem našel spoustu receptů, o kterých si myslím, že by neměly být zapomenuty. Proto jsem se rozhodl je postupně uveřejňovat na svém blogu v rubrice Rodinné recepty. Doufám, že některým čtenářkám a možná i čtenářům přijdou vhod a pomohou jim zpestřit jejich jídelníček. Budou to recepty nejen, které si zapsala manželka, ale také ty které dostala na začátku našeho manželství od mé maminky a babičky. Dnes o luštěninách a zelenině.


VĚNOVÁNO PAMÁTCE TŘÍ DŮLEŽITÝCH ŽEN MÉHO ŽIVOTA BABIČKY, MAMINKY A MANŽELKY.
LUŠTĚNINY A ZELENINA KUCHYNI
« » ☼ « »
Čočková polévka
Přebraná, opraná čočka přistaví se s vodou, a když přijde do varu, se scedí. Pak se nechá vařiti s čerstvou horkou vodou, s trsem zelené petrželky, pórkem a petrželovým kořenem, až je úplně měkká. Na to se čočka sítem prolisuje.Na omastku osmaží se do žluta jemně nakrájená cibulka, zapráší se moukou a upraží v tmavší jíšku, přidá se mariánka a pepř, zalije se scezenou vodou. Z čočky prolisovaná kaše se připojí, osolí, vše se dobře promíchá a znovu povaří. Dle chuti se může přidati trochu octa nebo utřeného česneku. K zesílení polévky je možno přidati i na lístky nakrájenou uzenici. K jídlu se nalije na osmažený chléb.
Hrachová polévka
Ve 2 litrech vody uvaří se do měkka ¼ kg hrachu s kouskem cukru. několika snítkami petrželové nati a hrstkou vepřových škvarků. Uvařený hrách prolisuje se sítem, ještě dobře vyvaří v 1 litru vody a protlačí se sítem do hrachové polévky. Zpraží se světlou jíškou, okoření se utřenou marjánkou, pepřem, zázvorem, osolí a dá se povařiti. Na místě škvarků možno dát do polévky kousek vepřového ouška, které se po uvaření na nudličky nakrájí a s osmaženým, stejně nakráájeným chlebem k polévce připojí.
Polévka z rajských jablíček
10 menších, očištěných, vypraných a pokrájených rajských jablíček se dá dusiti na omastek s nakrájenou cibulí, pepřem, solí a trochou vody. Když jsou rozvařena, připojí se světlá jíška, dobře se to promíchá, chvíli dusí a sítem protlačí. Na protlačenou kaši nalije se dostatečné množství odvaru zeleninového nebo z kostí a dá dobře povařiti. Na místě odvaru ze zeleniny možno polévku připraviti s kyselou smetanou, která se však musí velice pozorně spojit s kaší z rajských
Salátová polévka
Asi 10 – 12 hlávek salátu se očistí, vypere, na nudličky nakrájí a se solí, pepřem a květem se dusí na omastku. Pak se přimíchá světlá jíška, ještě chvíli se to dusí a zalije se odvarem zeleninovým nebo z kostí. Dobře se povaří, procedí a přelije se do polévkové mísy na osmaženou housku. Může se zakloktati vejcem v troše vychladlé polévky rozkloktaným.
Francouzská zeleninová polévka
(Julienne)
2 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, 1 celer, 1 pastyňák, 1 brukev, 3 póry, 1 kapusta, 2 hlávky salátu se pokrájejí na nudličky, spaří, scedí a dusí na omatku s trochou vody a soli do měkka, načež se přidají 3-4 litry odvaru z kostí a dobře se to povaří, Než se polévka podává k jídlu, přelije se na chlé na nudličky nakrájený a osmažený. /span>
Jarní zeleninová polévka
Na nudličky nebo kostky se ve stejném poměru nakrájejí mladá mrkvička a brukev, operou a vaří asi hodinu s 3 litry odvaru ze zeleniny nebo kostí. Pak se k tomu přidá hrst drobně na koso nakrájených fazolových lusků, stejné množství zeleného hrášku a chřestu na hrášky nakrájeného a asi za půl hodiny rozdělené růžičky ze dvou květáků. Polévka se dá vařiti až je květák měkký, nesmí se však rozvařiti, rovněž ne ostatní zelenina. K polévce možno přidati omelety na nudličky nakrájené.
Omeleta se připravuje: V ⅓litru mléka se dobře rozšlehá 1 vejce, osolí a připojí tolik mouky, až je z toho těsto jako na kapání, utře se dobřea na pánvici slabě omastkem potřené se dělají tenké omelety.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Nakonec něco pro potěšení z kalendáře UMÚN
Ústy namalovala: Veronika Svatošová
655-umun-001.jpg
Posílám ti košíček hubiček,,
talíř jablíček, šálek milování.
Od koho? Od toho.
Žádnému nic do toho!
(Lidová)
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
za každý věcný diskusní příspěvek Vám děkuj, a to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám proto, že ji často někdo zavede úplně jiným směrem. Kromě toho 1000 znaků nutí ke zkratkovému vyjádření, čímž často dochází ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na e-mailovou adresu jiri.krejci@windowslive.com. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem starší člověk a proto musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Nevlídný stařík a kápéčko
Jiří Krejčí

PrůdekÚmrtí10:106.6.2013 10:10:30
levapV takove polevce musela lzice stat!11:5322.5.2013 11:53:13
ZuzkaJsem polívková21:5117.5.2013 21:51:18

Počet příspěvků: 5, poslední 6.6.2013 10:10:30 Zobrazuji posledních 5 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00