Kuchařské recepty (05)

pátek 24. květen 2013 10:00

Při probírání pozůstalosti po mé manželce jsem našel spoustu receptů, o kterých si myslím, že by neměly být zapomenuty. Proto jsem se rozhodl je postupně uveřejňovat na svém blogu v rubrice Rodinné recepty. Doufám, že některým čtenářkám a možná i čtenářům přijdou vhod a pomohou jim zpestřit jejich jídelníček. Budou to recepty nejen, které si zapsala manželka, ale také ty které dostala na začátku našeho manželství od mé maminky a babičky. Dmes o zelenině a houbách.


VĚNOVÁNO PAMÁTCE TŘÍ DŮLEŽITÝCH ŽEN MÉHO ŽIVOTA BABIČKY, MAMINKY A MANŽELKY.
ZELENINA A HOUBY V KUCHYNI
« » ☼ « »
Zeleninová polévka
Cibule se jemně nakrájí a dá se dusiti na omastek; když něco málo zažloutla, přidá se mrkev, celer, petržel, kapusta, vše nakrájené na drobné nudličky, vodou se zalije, osolí, přimísí se trochu sušených spařených, drobně usekaných huba dá se to vařiti asi na hodinu. Pak se k tomu přidá květák, který se rozebere na malé růžičky, zelený hrášek, kousek másla a ještě se to vaří asi 1 hodiny. Zelenina musí být měkká, nesmí se však rozvařiti.. Komu libo může přidati do polévky, než se podává na stůl, pro každou osobu po jednom napolo vařeném vejci, které se vaří takto: Do vařící vody se vloží vejce a vaří se 4 minuty, načež se vyjme, ponoří do studené vody a skořápka se pak sloupne.
Zelná polévka
Menší hlávka zelí se nakrouhá, spaří, scedí a uvaří asi ve 3 litrech vody s kouskem slaniny nebo omastku a okoření se kmínem. Pak se zapraží zlatožlutou, řídkou jíškou, okyselí octem a dobře povaří. Podává se k jídlu s brambory nebo osmaženým chlebem. Nakládaného zelí, které se nespaří, se béře asi půl kila na 3 litry polévky.
Celerová polévka
Celer se nakrájí na léstky, dusí se na omastku s trochou vody do měkka, sítem se protlačí, spojí s bílou jíškou, osolí, zalije odvarem ze zeleniny nebo kostí, Polévka se dobře povaří a přidá se k ní osmažená houska.
Houbová polévka
Jakékoliv jedlé, čerstvě nasbírané houby se náležitě očistí, nakrájejí a vyperou. Vloží se do petrželové vody nebo zeleninového odvaru, osolí, přidá se trochu pepře, muškátového oříšku a vaří se, až jsou měkké. Pak zapraží se bílou jíškou, přidá se nasekaná petržel a povaří se. K jíšce může se také připojiti lžíce kyselé smetany. Polévka se buď přilije na smaženou housku, nebo se do ní zavaří moučné noky.
Hřibová bramborová polévka
3 kg oškrabaných bramborů uvaří se ve 3 litrech slané vody do měkka a rozmačkají se vařečkou. Hříbky (popřípadě jiné houby) se nakrájejí na tenké řízky a dusí se pod pokličkou. Když trochu vysmáhly, přidá se 5 dkg omastku, trochu sekané petrželky, něco kmínu a udusí se, až jsou měkké. Pak přidají se do polévky, bledou jíškou se polévka zapraží a ještě se povaří. Namísto čerstvých hub možno použíti hub sušených, které se musí několik hodin nechati máčeti, nebo se použije houbového extraktu. Sušené houby mohou se předem dusiti. /span>
Houbová polévka s krupkami
Do 3 litrů slané vody dá se vařiti různá polévková zelenina na nudličky pokrájená, spolu s brambory na kostičky nakrájenými a nakrájenými, čistě vypranými houbami (hříbky, klouzky, holubinky apod.). Když se polévka vaří, přidá se asi čtvrt litru čistě propraných, trhaných krupek. Kdeyž tyto změkly, přidá se kousek omastku, málo zázvoru, opepří se a polévka se ještě trochu povaří.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Nakonec něco pro potěšení z kalendáře UMÚN
Ústy namalovala: Veronika Svatošová
655-umun-001.jpg
Posílám ti košíček hubiček,,
talíř jablíček, šálek milování.
Od koho? Od toho.
Žádnému nic do toho!
(Lidová)
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
za každý věcný diskusní příspěvek Vám děkuj, a to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám proto, že ji často někdo zavede úplně jiným směrem. Kromě toho 1000 znaků nutí ke zkratkovému vyjádření, čímž často dochází ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na e-mailovou adresu jiri.krejci@windowslive.com. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem starší člověk a proto musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Nevlídný stařík a kápéčko
Jiří Krejčí

PrůdekÚmrtí10:036.6.2013 10:03:59

Počet příspěvků: 1, poslední 6.6.2013 10:03:59 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00