Kuchařské recepty (06)

pátek 31. květen 2013 10:00

Při probírání pozůstalosti po mé manželce jsem našel spoustu receptů, o kterých si myslím, že by neměly být zapomenuty. Proto jsem se rozhodl je postupně uveřejňovat na svém blogu v rubrice Rodinné recepty. Doufám, že některým čtenářkám a možná i čtenářům přijdou vhod a pomohou jim zpestřit jejich jídelníček. Budou to recepty nejen, které si zapsala manželka, ale také ty které dostala na začátku našeho manželství od mé maminky a babičky. Dnes o houbách a ovoci.


VĚNOVÁNO PAMÁTCE TŘÍ DŮLEŽITÝCH ŽEN MÉHO ŽIVOTA BABIČKY, MAMINKY A MANŽELKY.
HOUBY A OVOCE V KUCHYNI
« » ☼ « »
Žampionová polévka
Na rendlíku připraví se máslová jíška a zalije se slanou vodou, zeleninovým odvarem nebo odvarem z kostí a nechá se vařiti. Mezi tím očistí se žampiony, napřed vyprané, oloupají se, pokrájejí na lístky a dusí se na másle s citronovou šťávou a trochou vody. Čisté odřezky mohou se nechati v polévce vařiti. Polévka se přecedí na dušené žampiony a na osmaženou housku. Může se taképřipojiti ve studené polévce rozkloktaný žloutek nebo celé vejce.
Rýžová polévka s houbami (minestra)
Různá polévková, na nudličky nakrájená, zelenina vaří se ve slané vodě s kouskem omastku nebo v masité polévce. Půl hodiny před tím, než je docela měkká, přidá se k ní zelený hrášek, karfiol na růžičky rozdělaný a vaří se spolu do měkka. Rýže (na talíř polévky rovnou lžíci) se v suchém šatě otře nebo se vypere a uvaří se do měkka ve slané vodě a připojí se do polévky. Nakrájené houby udusí se na kousku omastku s pepřem a sekanou petrželkou. Když jsou měkké, přidají se k polévce spolu s trochou světlé zápražky a polévka se ještě dobře povaří. Než se polévka podá na stůl, může se připojiti něco strouhaného parmazánského sýra.
Houbová polévka se smetanou
Očištěné, nakrájené hříbky nebo jiné houby do polévky vhodné, svaří se do měkka ve slané vodě s trochou kmínu. Kyselá smetana, po případě mléko, se rozkvedlá s tolik mouky, aby byla polévka dostatečně hustá, a za stálého klokotání připojí se k vařící polévce. Polévka přelije se buď na osmažený chléb, nebo housku, popřípadě na vařené na kostky nakrájené brambory. Kdo chce, může připojiti též rozkverlané vajíčko.
Krupovka s houbami
Menší druh krup se spaří, vypere a dá se vařiti s přiměřeným množstvím vody až se dostane dostatečně hustý šlemovitý odvar. Houby se uvaří ve vodě s kusem omastku (použije-li se žampionů, přidá se citronová šťáva), krupovka se protlačí sítem nebo cedníkem a houby i se Šťávou se k ní připojí. Polévka se osolí, povaří a může se k ní přidati vajíčko nebo žloutek dobře utřený s kouskem másla.
Houbová polévka s ovesnou dření
Na talíř polévky vrchovaté lžíce dřeně (vločků) ovesné se zavaří asi v ⅓ litru slané vody s kouskem omastku. Houby se udusí do měkka na omastku a připojí se k polévce procezené nebo v celku s ponechanou dření a ještě se povaří. Kdo chce může připojiti ve studené polévce rozkverlané vejce. /span>
Švestková polévka I.
Dobře vyprané, očištěné a oloupané švestky, kterých třeba i jinak ku zavařování nebo nakládání použíti nemůžeme, dají se výborně použíti k úpravě polévky švestkové. Zbaví se pecek a pak společně se skořicí, citronovou kůrou, několika hřebíčky a rozkrájenou bílou žemličkou vaří se tak dlouho, až nabude se husté polévky, kterou vařící vodou rozřediti možno. Polévka neprocedí hustým cedníkem nebo sítkem, ořidá se cukr a sklenka vína, načež se znova ponechá vařiti. Hotová procezená polévka nalévá se na osmaženou žemličku, nebo po domácku upravené suchary.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Nakonec něco pro potěšení z kalendáře UMÚN
Ústy namalovala: Veronika Svatošová
655-umun-001.jpg
Posílám ti košíček hubiček,,
talíř jablíček, šálek milování.
Od koho? Od toho.
Žádnému nic do toho!
(Lidová)
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
za každý věcný diskusní příspěvek Vám děkuj, a to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám proto, že ji často někdo zavede úplně jiným směrem. Kromě toho 1000 znaků nutí ke zkratkovému vyjádření, čímž často dochází ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na e-mailovou adresu jiri.krejci@windowslive.com. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem starší člověk a proto musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Nevlídný stařík a kápéčko
Jiří Krejčí

PrůdekÚmrtí09:596.6.2013 9:59:44

Počet příspěvků: 1, poslední 6.6.2013 9:59:44 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00