Umíte si představit guláš bez masa?

čtvrtek 5. březen 2009 10:00

Včera jsem si přečetl na blogu tiskové mluvčí Sdružení obrany spotřebitelů Ivany Pickové zajímavý článek Povoleno: guláš bez masa, ze kterého vyjímám:

110-panev-1.jpg

Pryč s naivními představami, že když si objednáte v hospodě guláš, dostanete na talíři i několik kousků masa. Posvěceno, potvrzeno úředním podpisem: Pokrm „guláš“ nemusí obsahovat maso. A stejně tak ho nemusí obsahovat gulášová polévka. Tak pravil dozorový orgán, Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

A cože to dozorový orgán vede k tak revolučnímu kroku? Věřte nebo ne, legislativa. Tím ve své podstatě získal tento výklad postavení nenapadnutelnosti. V Bruselu totiž zapomněli do některé své přemoudré vyhlášky, nařízení či ustanovení zadat definici guláše. Což musíme považovat za zásadní pochybení všech evropských úředníků. Navíc je nutno zdůraznit, že pokud to takhle povedou dál, nejenže Evropu růžových zítřků nevybudujeme, ale můžeme se dočkat dalších skutečně revolučních změn v českých a možná i bruselských hospodách.

Kdyby se ovšem někdo z moudrých inspektorů podíval na internet, šokován by našel tuto definici guláše. „Guláš je původně maďarský pokrm tvořený nakrájenými masovými kostkami v omáčce z cibule, kořeněné paprikou. Slovo je odvozeno z maďarského "gulya" (stádo hovězího dobytka), ze kterého pochází maďarský název gulyás (vyslovuj: gujáš) a z toho dále české guláš. V původní maďarské verzi jde o hovězí (jak název napovídá) polévku.“ Ale chápu, encyklopedie není vyhláška…

Zdravý rozum? Co to je? V jaké vyhlášce je definován?

Plně s autorkou souhlasím. Celý její článek, pokud o něj máte zájem, si můžete přečíst zde.

« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »

Navštivte
cover.jpg
stačí kliknout na obrázek

Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek diskutujících a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00