Těsta na pečiva

sobota 9. květen 2009 10:00



          MÝM ČTENÁŘKÁM A ČTENÁŘŮM
            K VÍKENDOVÉMU ZAMYŠLENÍ
   RADY PRO ŽIVOT A ZRNKA MOUDROSTI
                        Z ROKU 1909 – 7


Dokonalé těsto vyrobiti, ať již ke kterémukoli účelu, jest opravdu kus umění kuchařského, které je nezřídka spojeno s dosti značnou námahou, již podporovati musí opravdu ženská trpělivost.
Vlastní, pouhou měchačkou a rukou, často obtížný výkon je velice dnes usnadněn těstohnětem, jenž by ani v malé domácnosti neměl scházeti, ba právě v této ne, protože nejen usnadňuje a zabezpečuje, ale také urychluje tento výkon a stojí konečně jen tolik, že se náklad takový brzy vyplatí.
Těsto je v podstatě dvojí: kynuté a nekynuté. Kynuté těsto vyžaduje vždy větší a stálé teploty. Nekynuté naproti tomu většinou se zpracuje v chladu a také v chladnu odpočívá.
Pro dnes chceme se obmeziti na těsta nekynutá, jichž častěji se použije na drobné pečivo.

Křehké těsto

Křehké těsto vyžaduje, aby bylo pracováno v chladu, by máslo při tom nezměklo. Počínáme si takto: Prosejeme jemným sítem na vál 280 g mouky a rozdrobíme do ní 180 g másla v podobě malých kousků. Smíšeninu tuto zaděláme s 3 žloutky, mlékem a vodou, lžící cukru a trochou soli (na špičku nože). Těsto hladce uhněteme a zabalené do šatu odložíme do chladna alespoň na 1 – 2 hod.; neškodí, když je tam i déle nežli přikročíme k dalšímu zpracování.

Drobivé těsto

Promícháme dobře ručně 240 g mouky se 160 g másla i zaděláme to pak se 70 g cukru, usekanou kůrou citronovou, trochou soli a 2 žloutky a těsto jen málo hněteme. Můžeme ho ihned použíti, nebo je necháme přikryté aspoň hodinu odpočinouti ve studenu.

Drobivé těsto bez vajec

Drobivé těsto bez vajec zadělám ze 160 g másla a 240g mouky se 10 g cukru a 80 g usekaných nebo semletých mandlí, se šťávou a jemně usekanou kůrou z citronu, prohněteme a ihned užijeme.

Máslové těsto

Máslové těsto je nejoblíbenější ze všech. Nejrychlejší a poměrně nejsnazší způsob jeho úpravy jest tento: Prohněte se 250 g mouky s 500 g rozdrobeného másla a odstaví do chladu. Zatím se zadělá z 250 g mouky se 3 žlotky, 3 lžícemi bílého vína, trochou soli a potřebným množstvím sladké smetany vláčné těsto, které se vyválí, obloží stejnou plackou z mouky s máslem již uhnětené, která se do těsta zahněte a toto se opět vyválí, což se pětkrát celkem opakuje.

Máslové těsto se smetanou

Dosti rychlá je také příprava máslového těsta se smetanou. Prohněteme 300 g másla s trochou mouky a odstraníme do chladna. Zatím zaděláme těsto ze 400 g mouky, 3 žloutků, 3 lžic kyselé smetany, 3 lžic bílého vína s trochou soli, načež převálíme toto těsto několikrát s těstem, máslem s moukou zahněteným, jako v prvním případě.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Navštivte
koncert-pro-mirka-logo-544.jpg
modry-tym-v1-545x245.jpg
-cssd-proti-vam-1.jpg
TV-ODS.jpg
Stačí kliknout na každý z těchto čtyř obrázků.
Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek diskutujících a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.
Jiří Krejčí

Žádný diskusní příspěvek dosud nebyl vložen.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00