Něco o chřestu

sobota 30. květen 2009 10:00


Tentokrát to nebudou Rady pro život z roku 1909, ale kolegyně  Jitka Prokopičová  mi svým článkem
Hořká pachuť chřestového šílenství◄ připomněla, že mě loni požádala jedna čtenářka Receptů o recepty na úpravu chřestu. Protože se mi je podařilo objevit až letos, tak je přináším.

Doba, kdy přichází na trh chřest, je dobou, kdy se snažíme zapomenouti všech nedostatků, zimou vyvolaných. Chřest je nejen pochoutkou, ale znamená i určitou změnu v jídelním lístku.
Je důležité, jak tuto dobrou zeleninu zpracujeme, bychom co nejvíce získali její výživnosti.
Je různý názor o tom, má-li se chřest vařit delší nebo kratší dobu. Některé hospodyně tvrdí, že stačí vařit chřest 20 minut, jiné hodinu. Záleží mnoho na tom, je-li chřest řezán mladý, nebo již starší. Dle toho řídí se přirozeně doba varu. Důležité je loupání chřestu. Není nic ošklivějšího, než když na talířích zůstávají zbytky špatně oloupaného chřestu.
Chřest se má vařiti ve vodě nesolené. Uvaří se rychle do měkka, teprve krátce před podáním osolí a tím podrží jemnou chuť. Cukr do vody přidaný vyvolává zvláštní vůni. Odvar vody chřestové dává dobrou polévku, přidáme-li do něho něco citronové šťávy, kousek čerstvého másla, žloutek a polévkové koření. Odvar svařený nahusto je výbornou přípravou k holandské omáčce, která se podává k řezanému chřestu. Přidáme k ní několik lžic neslazené šlehané smetany.
Chřestový pokrm s vaječným koláčem
1 kg silného chřestu se nakrájí, smaží a smíchá s vaječnou omáčkou. Potře se jím první plát vaječného koláče. Na to uděláme mřížky z vařené libové šunky a pokryjeme druhou částí vaječného koláče, zapečeme v troubě a zdobíme hlavičkami chřestu a kornoutky šunky.
Chřestový puding
připravíme z litru mléka, 7½ dkg másla, 4-5 lžic mouk. Mícháme na ohni v hladkou kaši. Do vychladlé zamícháme 5 žloutků, osolíme, přidáme na špičku nože pepře, cukru, trochu muškátového oříšku. Nakrájíme ½ - ¾ kg silného chřestu, smícháme se sněhem z 5 bílků a pak s kaší. Vymažeme dobře máslem pudingovou formu a vaříme 1½ hod. v páře.
Chřest v huspenině
je výborným studeným pokrmem. Huspeninu upravíme z chřestového odvaru, povaříme v ní cibuli a zeleninu. Přidáme citronové šťávy, malounko maggi a zahustíme želatinou. Do huspeniny nakrájíme uvařený chřest a plátky natvrdo uvařených vajec. K huspenině podáváme bramborový salát.
Chřest v lasturách
Chřest nakrájíme a uvaříme ve slané vodě, pak dáme na síto odkapat. Asi tolik, co obnáší polovic váhy chřestu, připravíme šunky,  nakrájíme na kousky a smícháme s chřestem.Ve ¼ litru vody, v níž jsme vařily chřest, rozmícháme 3 vejce , která zahustíme lžící mouky. Mícháme,až přivedeme do varu. Omáčku zacedíme citronem, přidáme maggi, kapari, trochu bílého vína. Chřest a šunku vmícháme do husté omáčky. Máslem vymaštěné lastury plníme míšeninou, sypeme strouhanou žemlí, pokapeme máslem a do zlatova pečeme.
Dobrou chuť
120-stastny-domov.jpgPoznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník XXII. z roku 1927, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.
Upozornění pro hledače pravopisných chyb - text je roku 1927, a proto je psán po podle pravopisných pravidel tehdy platných.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Navštivte
544--reseni-misto-straseni.jpg
modry-tym-v1-545x245.jpg
-cssd-proti-vam-1.jpg
TV-ODS.jpg
Stačí kliknout na každý z těchto čtyř obrázků.
Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.
Jiří Krejčí

Josef KobylkaDěkuji Vám kdosi-cosi za Vaši "radu", která16:0331.5.2009 16:03:34
kdosi-cosiKobylo,13:0331.5.2009 13:03:59
JitkaNové recepty17:2530.5.2009 17:25:46
VanekDiky za recepty14:5630.5.2009 14:56:09

Počet příspěvků: 6, poslední 1.6.2009 13:39:26 Zobrazuji posledních 6 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00