Recepty z roku 1909 – 8

sobota 13. červen 2009 10:00


              KUCHYŇSKÁ LEKCE
                   Z ROKU 1909
                MÝM ČTENÁŘKÁM
                   A ČTENÁŘŮM
                  KE ZPESTŘENÍ
            VÍKENDOVÉHO VAŘENÍ

Máslo
upravuje se pro stůl rozmanitým způsobem, aby jednak úhledně vypadalo, jedna úsporně mohlo být využito.
Není to nijak pěkné a výhodné, když si krájí každý ze společné hrudky volně vyložené. Také ty časy již minuly, kdy se takové hrudě dávala podoba beránka nebo čehokoli jiného. Dnes když již hospodyně chce to míti zvlášť jednoduché nebo pohodlné, podá máslo v chladiči nebo uzavřené schránce, do níž se máslo do vody namočenou kopistí natlačí, aby nevznikaly neúhledné dutiny, v nichž nadržený vzduch máslo kazí.
Kde se však jedná o úsporné využití másla, předkládá se toto v podobě čtverhranných tyčinek, nebo kuliček, růžiček, hoblin apod., takže každý stolující má schystanou již malou dávku a může si vzíti dle potřeby jednu nebo více.
Kuličky lze poříditi velice snadno nikoli rukou, nýbrž dvěma dřevěným kopistěmi nebo měchačkami, jež se do čisté vody pitné namáčejí a mezi nimiž se kulička utočí.
Nejjednodušší jsou hobliny, jež dělají se žebrovanou ohnutou hoblovačkou a naše připojené obrázky znázorňují, jak se jí správně použije.
Hobliny jsou tak velmi rychle hotovy a kladou se kypře na sebe, abyse do sebe nevmačkaly.
Karotková polévka
Ukrouhej asi 20 prostředních očištěných karotek a dus tuto krouhanku s 1 – 2 na jemné koláčky nakrájenými cibulemi, 18 – 20 dkg libové syrové šunky na kostky nakrájené v 10 dkg rozpuštěného másla. Na zahnědlou dušeninu nalej tolik horké vody, mnoho-li potřebuješ polévky, vař to vše 1 - 1¼ hod., protři sítem, dle potřeby přisol, libo-li i opepři a podej s osmaženou houskou
Míchaná vejce s brambory
Nakrájíme na kousky 20 – 25 dkg špeku a 4 cibule, špaek vyškvaříme a cibulku necháme v něm zažloutnuti a přidáme tolik ve sluce uvařených po vychladnutí oloupaných a na koláčky nakrájených bramborů, kolik se do rendlíku pohodlně vejde. Když jsou brambory pěkně opečeny, přilejeme do toho4 – 5 vajec s vodou a solí rozmíchaných a za opatrného obrcení omeletovou lopatkou vejce necháme ztuhnouti. Krmi podáme uhned na teplé míse a hodí se k ní výborně hlávkový salát.
Pudding tutti futti
Svaříme litr mléka se šesti žloutky a s kávovým koflíkem pšeničné mouky škrobové, vmícháme do toho, když to trochu vychladlo, sníh ze 6 bílků. Plníme pak skleněnou formu střídavě vrstvami krájeného kandovaného ovoce (čím je rozmanitější, tím lépe) a vrstvami mléčného krému; naplněnou formu postavíme do studena a studený puding podávám dle libosti s caky, piškoty, marmeládovými cukrátky a pod.
******
110-stastny-domov.jpgPoznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník VI. z roku 1909, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.
Upozornění pro hledače pravopisných chyb - text je roku 1909, a proto je psán po podle pravopisných pravidel tehdy platných.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Navštivte Modrý tým nebo TV ODS
modry-tym-v1-545x245.jpg
TV-ODS.jpg
Stačí kliknout na příslušný obrázek.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.
Jiří Krejčí

RozinkaSpolecenska historie21:4113.6.2009 21:41:27
RozinkaNavod na vyrobu masla21:0413.6.2009 21:04:56
Emeritní kuchařKdo by žral15:1913.6.2009 15:19:52

Počet příspěvků: 3, poslední 13.6.2009 21:41:27 Zobrazuji posledních 3 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00