Recepty z roku 1909 – 9

sobota 27. červen 2009 10:00


              KUCHYŇSKÁ LEKCE
                   Z ROKU 1909
                MÝM ČTENÁŘKÁM
                   A ČTENÁŘŮM
                  KE ZPESTŘENÍ
            VÍKENDOVÉHO VAŘENÍ

Játra z kuřete
a jiné drobné drůbeže (také telecí) hodí se na sandwiche. K tomu účelu se na másle usmaží cibulka, odstraní se z másla a místo ní se tam vloží játra, přisolí se, polejí vodou a vaří tak dlouho až změknou; pak se protřou jemným sítem, přidá se k nim trochu vína sherry a majonésy a pomaže se tím chléb nebo houska.
Zbytky hovězí pečeně
Poskytnou jednoduchou, ale chutnou večeři, nakrájíme-li je na tenké řízky a připravíme k nim omáčku ze 3 lžic másla, lžíce zavařených rajských jablíček, lžíce octa, lžičky ovocného rosolu (z rybízu, bezinek nebo borůvek) a lžičky hořčice. Maso se vloží do rendlíku, poleje omáčkou a půl hodiny se v páře vaří.
Jemnější cibulovou omáčku
Pořídíte z bílé pěkné cibulky, která příliš nečpí. Asi 3 – 4 cibulky nakrájejte na kostičky, nechte je v rozpuštěném másle na mírném ohni změknouti a do bledožluta udusiti, pak zapražte 2 – 3 lžícemi mouky, již rovněž necháte mírně zažloutnouti, načež svaříte to s vodou nebo polévkou v hladkou omáčku. Chuť této se zjemní sklenkou bílého vína a kouskem cukru, má-li býti pikantní ořidá se i trochu nejjemnějšího estragonového octa, načež dobře povařená omáčka se protře sítem.
Z chlebového bílého těsta
Pořídíme jednoduché chutné sandwiche, když namícháme do něho rozsekané vlašské ořechy a dobře je prohněteme, zrovna jako když se chléb zpracuje; uděláme pak podlouhlý chlebíček (dalamánek) a upečeme; vychladlý chlebíček krájíme na tenké řízky a mažeme máslem.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Navštivte
540-vek001.jpg
540-hud-nedele001.jpg
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.
Jiří Krejčí

DanielaPřidala bych recept na přípravu mozečku.14:3927.6.2009 14:39:30

Počet příspěvků: 1, poslední 27.6.2009 14:39:30 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00