Recepty z roku 1909 - 12

sobota 8. srpen 2009 10:00


              KUCHYŇSKÁ LEKCE
                   Z ROKU 1909
                MÝM ČTENÁŘKÁM
                   A ČTENÁŘŮM
                  KE ZPESTŘENÍ
            VÍKENDOVÉHO VAŘENÍ

Telecí roulada po vlašsku
Nakrájíme si tenké řízky z telecího masa a obložíme je sekaninou z bílého masa slepičího nebo kuřího a masa vepřového s přísadou lanýžů, svineme obložené řízky a svážeme silnou spařenou nití. Do pekáče podložíme kůžičky ze slaniny, mrkev, cibuli (vše nekrájené), sůl, pepř, srovnáme na to schystané roulady, navlhčíme je rozpuštěným máslem a zasypeme strouhaným parmesánským sýrem, načež je dusíme. Z pekáče vyndané roulady necháme vsáknouti, odstraníme nitě, srovnáme je na míru a obložíme rýží s parmesánským sýrem. Šťávu protřeme sítem, svaříme a nalejeme v střed na roulady.
Šunkové kotlety
Kilogram oloupaných bramborů uvaří se v slané vodě, odcedí, prolisuje sítem a zpracuje na dokonalou směs se ¼ kg drobně nakrájené vařené šunky, 2 – 3 celými vejci, trochou strouhané, v másle dušené cibule a soli. Není-li tato kaše dosti tuhá, přidá se ještě 1 vejce a trochu strouhané housky, načež se z toho nadělají nízké kotletky (karbanátky), které se obalí moukou, vejcem a jemně prosetou moukou a po obou stranách se na másle (nebo na másle s kokolínem) usmaží. - Podobnou jednoduchou krmi upravují leckde na našem venkově z uzenáče: udělají prostě kaši z vařených bramborů, rozkrájených uzenáčů a zelí s příslušným omastkem, již ovšem neupravují na kotletky nýbrž přímo nesmaženou pojídají.
Bramborový salát
Každý nemá rád tento salát s celerem, ale přece by měl rád, aby byl míchán se zeleninou, Ten snad přijde na chuť míchanému salátu této úpravy: Brambory ve slupce uvařené a oloupané za tepla nakrájíme na koláčky. Asi dvě třetiny přimícháme k tomu koláčků ze syrových jablek, asi 1 třetinu stejně nakrájené červené řípy a kyselých okurek a upravíme mícháním s olejem, octem, pepřem, solí a smetanou, dle potřeby i s trochou cukru. Třeba pečlivě ochutnávati, aby měl dokonalou lahodu. Kdo si chce vzíti s tím práci, může poříditi velice úhlednou mísu tím způsobem, že červené řípy a okurek použije k vyložení barevných okolků nebo hvězdic.
Portugalská rýže
Na čtyři koflíky rýže béře se stejné množství bílého vína a koflík vody, hezký kus másla, cukr, trochu skořice, celých hřebíčků a citronové kůry a vše společně se vaří. Pak se vymaže pečící forma máslem a vloží se do ní polovina takto uprané rýže, přikryje bílými oplatkami, na které se rozloží ovocná marmeláda, načež přidá se druhá polovina rýže a celek se v troubě do žluta mírně opeče. Navrch se vloží bílek s cukrem ušlehaný.
Nakonec několik rad zkušených hospodyněk
● Pečeně, která se musí polévati, rada na povrchu zaschne, protože ji dosti polévati nestačíme. Příčinou toho je, že se staví přímo do trouby. Kdybychom takové pečeně jako je kapoun a.p., drůbež nebo pernatá zvěř dříve udusily na plotně a pak teprve dopékaly v troubě, tak snadno by nám neoschla.
● Houbové omáčky ztrácejí svou vůni, připravujeme-li je v otevřené nádobě. Proto má býti nádoba s nimi vždy přikryta.
● Nákypy nesklesnou tak rychle, přidáme-li do nich před pečením lžíci strouhaných piškotů. Ani chuť tím netrpí,
● Tort měkký se špatně krájí. Ale jinak to jde, když se nůž před krájením namočí do horké vody, což se několikrát mezi krájením opakuje.
* * * * * *
Doplněno ve 12:05:
Omlouvám se za chyby, které jsem už opravil. Pane Vaňku děkuji za upozornění.
120-stastny-domov.jpg
Poznámka blogera: text byl převzat z časopisu ŠŤASTNÝ DOMOV, ilustrovaného čtrnáctideníku českých žen a dívek, věnovaného životu rodinnému a domácnosti, ročník VI. z roku 1909, jehož vydavatelem bylo nakladatelství ŠOLC A ŠIMÁČEK, společnost s r. o. PRAHA. Jméno autorky(autora) nebylo, bohužel, uvedeno.
Upozornění pro hledače pravopisných chyb - text je roku 1909, a proto je psán po podle pravopisných pravidel tehdy platných.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Zapojte se do tvorby volebního programu ODS
544-program.jpg

544-napiste.jpg

544-klinete.jpg
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Navštivte
540-vek001.jpg
540-muzic.JPG
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Vážení čtenáři,
pokud ode mne budete požadovat odpověď, potom uveďte svoji mailovou adresu a já Vám milerád odpovím. A to i v případě, že s mými názory nesouhlasíte. V diskusi neodpovídám, protože se do vzájemného povídání zaplete někdo jiný a zavede je úplně jiným směrem. Rád diskutuji, nebo polemizuji, říkejte tomu, jak chcete, ale nemám rád, když do diskuse mluví někdo další. Kromě toho 1000 znaků nutí velmi často ke zkratkovitému vyjádření a dochází tak ke zkreslení myšlenek a zbytečným omylům. Také mi můžete napsat na moji mailovou adresu, nebo mi poslat vzkaz. Pokud budete posílat vzkaz, potom také uveďte, kterého článku se týká, protože bigbloger mi to neoznámí. U diskusních příspěvků bez mailové adresy předpokládám, že není požadováno moje vyjádření. Věřím, že mě pochopíte a nebudete se na mne zlobit. Jsem už starší člověk a tak musím nad každou odpovědí déle a hlavně v klidu přemýšlet.
Upozornění:
Pokud si nevíte rady s vkládáním obrázků, videí a odkazů do blogu, tak malý návod najdete zde a pokud si nevíte rady s tím co a jak psát na svůj blog, potom si přečtěte 5 tipů pro psaní blogu.
Prosba:
Na závěr vás prosím, pokud se do mne někdo v diskusi pustí, nehajte mne - prostě na takové výlevy nereagujte. Jsou totiž lidé, kteří se domnívají, že jim pod jiným jménem nadávám. Pokud to bude opravdu potřeba, dokážu se obhájit sám.
« » ☼ « » ☼ « » ☼ « » ☼ « »
Jiří Krejčí

VanekDotaz10:378.8.2009 10:37:30

Počet příspěvků: 1, poslední 8.8.2009 10:37:30 Zobrazuji posledních 1 příspěvků.

Jiří Krejčí

Jiří Krejčí

Psát mnoho nebudu. Snad sem tam napíši něco o vlastních zkušenostech, či nějakou vzpomínku z mládí. Převážně budu uveřejňovat fotografie z mého belhání, abych nezavdal příčinu ke zbytečnému napadání některými diskutéry.

Jsem starší více než čtyři pětiny století. Od roku 2006 jsem se až do letošního jara pohyboval pomocí dvou francouzských berlí. Nyní používám "belhátko", na které se dá v případě potřeby posadit. Volný čas, kterého mi po úmrtí manželky v roce 2010 mnoho nezbývá, trávím, pokud to počasí dovolí, belháním po městě. Pokud mi ještě nějaký zbude, tak u počítače nebo, je-li něco opravdu k dívání, u TV. Také nepohrdnu pěknou knihou nebo hudbou z rozhlasu.

REPUTACE AUTORA:
0,00